Απόκτηση ακινήτου μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού

Όπως όλοι γνωρίζουμε το μέλλον των συναλλαγών τείνει να γίνει ηλεκτρονικό και αυτός θα είναι πλέον και ο τρόπος που στο μέλλον θα μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός.

Είναι μία διαδικασία άγνωστη αυτή τη στιγμή στο ευρύ κοινό αλλά αποτελεί και το μέλλον της αγοράς ακινήτων. Τα επόμενα χρόνια θα είναι και χρόνια ξεκαθαρίσματος των τραπεζικών δανείων με αποτέλεσμα πάρα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καλύπτονται με ακίνητα να καταλήξουν να καταγγελθούν και στο τέλος τα ακίνητα αυτά να βγουν στην διαδικασία του πλειστηριασμού.

Ήδη την στιγμή αυτή εκτίθεται σε πλειστηριασμό πάρα πολλά ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών με σκοπό είτε την ιδιοχρησιμοποίηση τους είτε την απόκτηση εισοδήματος είτε ακόμα και την ανακαίνιση τους και στη συνέχεια τη μεταπώλησή τους με σκοπό την απόκτηση μιας αρκετά μεγάλης υπεραξίας από αυτά.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός εκτελείται από ένα συμβολαιογράφο ο οποίος είναι και ο υπάλληλος του πλειστηριασμού και είναι μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία η οποία υλοποιείται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Για να συμμετέχει κάποιος στη διαδικασία του πλειστηριασμού η οποία γίνεται ηλεκτρονικά θα πρέπει να κάνει εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να διαχειριστεί μόνος του όλη τη διαδικασία. Δυστυχώς η διαδικασία  ως πρωτόγνωρη δεν είναι και τόσο εύκολη για τον απλό χρήστη και για το λόγο αυτό συνήθως αποφεύγεται προκειμένου να μη γίνουν λάθη κατά την διαδικασία.

Θα πρότεινα σε οποιονδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία να συνεργαστεί με έναν δικηγόρο προκειμένου να τον βοηθήσει τόσο στο στάδιο των ελέγχων του ακινήτου πριν την διαδικασία του πλειστηριασμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του πλειστηριασμού αλλά και στη συνέχεια για την τελική απόδοση του ακινήτου σε αυτόν όποιος τελικά θα πλειοδοτήσει και θα αποκτήσει το ακίνητο.

Το καλό με τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ότι είναι απολύτως ξεκάθαρη και διέπεται από διαφάνεια και εκτός αυτού οποιοσδήποτε τελικά αποκτήσει ακίνητο μέσω αυτής της διαδικασίας αποκτάει ένα κινητό καθαρό ασχέτως εάν πριν υπήρχαν υποθήκες που βαρύνουν το ακίνητο.

Θα έλεγα ότι ειδικά στις μέρες μας αυτή η διαδικασία αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι ειδικά στην Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική όπου πολλοί επενδυτές βλέπουν με αρκετά θετικό μάτι την επένδυση σε ακίνητα, θα δημιουργήσει ένα ρεύμα επενδύσεων όπου όποιος τοποθετηθεί πρώτος σε μία τέτοια επένδυση θα μπορέσει να αποκομίσει και μεγάλες υπεραξίες κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων.

Η ανάπτυξη που όλοι βλέπουμε ότι πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα νομίζω ότι αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για την συμμετοχή σε μία τέτοια διαδικασία και την τοποθέτηση χρημάτων τα οποία σήμερα βρίσκονται στην τράπεζα χωρίς καμία απόδοση.

Ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές για την συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες οι οποίες επαναλαμβάνω είναι και το μέλλον της απόκτησης ακινήτων.